Voorjaar 2015:
Een nieuw keramisch kunstwerk voor de Julianaschool in Bilthoven

De grote, grijze, lompe betonblokken die ooit op de hoek van het schoolplein geplaatst zijn om te voorkomen dat een vrachtwagen per ongeluk het plein op zal rijden, staan er sinds maart dit jaar een stuk vrolijker bij.

Naast het speelse ‘Klok Kunstwerk’ op de muur van de Julianaschool, dat uit 90 gekleurde keramische bollen van verschillende afmetingen bestaat, heeft de keramiste Margreet de Vries uit Bilthoven nu een plan gemaakt en uitgevoerd om de betonblokken op te fleuren met gekleurde bollen.

De opdracht voor de betonblokken is een initiatief van ouders en gefinancierd door het Elise Mathilde Fonds.

Behalve dat “De Klok” er vrolijk uit ziet, als een groep spelende en rennende kinderen op het schoolplein, zit er ook een leeraspect in verwerkt: tellen (ieder uur heeft een desbetreffend aantal gekeurde bollen), cijfers leren, klok kijken en kleuren herkennen.

Het nieuwe keramische werk op de betonblokken nodigt de kinderen uit tot lezen en ontdekken.
“Lezend” van links naar rechts staan op de eerste licht gekleurde bollen voorzichtig wat losse lettertjes. Vervolgens lees je woordjes en zinnetjes uit de eerste leesboekjes.
Voor de bollen daarna hebben kinderen uit groep 6 teksten bedacht, zoals: ‘vrienden maken is leuk, want dan lig je in een deuk’. Deze zin is over meerdere bollen en blokken verdeeld, waardoor het ritme benadrukt wordt.
Op de grote en hoge blokken in het centrum staan 2 ‘serieuze’ spellingsregels, met een knipoog.
Woorden kunnen op een bol oppervlak op veel verschillende manieren geplaatst worden, iets waar heel bewust gebruik van gemaakt is. Zo kan dit in rechte lijnen, spiraalvormige of ronde lijnen, woorden kunnen onder elkaar geplaatst worden, etc. etc. Door de o’s van ‘boos’ een beetje schuin te plaatsen kijkt ‘boos’ ook echt boos, en ‘take it easy’ danst over het bolle oppervlak.
Horen bij ‘De Klok” de kleuren bij een bepaald uur, op de betonblokken zit een verloop van kleur van links naar rechts: wit geel-oranje-rode tinten, via de grote blokken naar blauwe en groene kleuren, met hier en daar een lekker eigenwijs bolletje in een afwijkende kleur. Ach, net als grote of kleine mensen…

De geschilderde oranje, blauwe en turquoise banen op de betonblokken komen terug op de pilaren onder het gymnastieklokaal. De gekleurde stippen op de tegels verbinden op een speelse manier de betonblokken met de klok.